Verbouwing
Martinuskerk Markelo
Een levend monument in ontwikkeling.
Een verhaal van verandering
De Martinuskerk is meer dan stenen. Het is een levend monument dat het verhaal van Markelo vertelt. Elke generatie laat zijn sporen na, van middeleeuwse fundamenten tot moderne voor-zieningen. Door de eeuwen heen paste de kerk zich aan, en zo bleef ze relevant.
Nu breekt een nieuwe fase aan. We bereiden de kerk voor op de toekomst, zodat ze een centrale plek blijft voor ontmoeting, bezinning en gemeenschap in Markelo. Deze renovatie schrijft het volgende hoofdstuk in haar rijke geschiedenis.
Benieuwd naar de vorderingen? Klik hier voor het meest recente nieuws over de verbouwing van de Martinuskerk.
Een blik in het verleden
Herinnert u zich nog het oude interieur? De halfronde banken die in een elegante boog stonden opgesteld? De preekstoel die fier tegen de zijmuur stond? Ja, precies daar waar nu de Plus supermarkt zijn deuren heeft. Dat was ooit het vertrouwde beeld van onze kerk.
Maar kerken, net als mensen, veranderen met de tijd. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was het tijd voor een grote verandering. Het interieur was versleten, de banken kraakten en de verf bladderde af. Maar het was meer dan dat. De tijdgeest vroeg om vernieuwing. Mensen keken anders naar geloof en kerk. En zo kreeg de Martinuskerk een compleet nieuw gezicht.
De uitdaging van vandaag
Nu, 55 jaar later, staan we weer voor een belangrijke keuze. Het interieur moet opnieuw aangepast worden. Niet omdat het versleten is, maar omdat de wereld om ons heen verandert. We willen een kerk die past bij de 21e eeuw.
De eerste ideeën voor deze nieuwe verandering ontstonden al in 2010. Het plan was ambitieus: de grote deuren aan de Grotestraat heropenen. Stelt u zich eens voor, de kerk die zich weer opent naar het hart van Markelo. Maar plannen hebben tijd nodig om te rijpen.
Multifunctioneel kerkgebouw
In 2018 kwam er een nieuw, spannend idee: waarom maken we de kerk niet multifunctioneel? Een plek die niet alleen op zondag, maar de hele week leeft. In 2020 kreeg dit plan echt vorm. Waarom? Er waren twee belangrijke redenen:
- We moeten nadenken over de toekomst. Hoe zorgen we ervoor dat de Martinuskerk blijft leven voor alle Markeloërs? Jong en oud, gelovig en niet-gelovig?
- De verwarming is aan vervanging toe. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar het is een enorme klus. En duur! Maar het is nodig, voor het milieu en omdat de oude installatie op zijn laatste benen loopt.
Nieuwe plannen krijgen vorm
Maar zo’n plan maak je niet zomaar. Experts keken mee en dachten mee. ‘Het steunpunt van monumenten’, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Overijssel en de Erfgoedcommissie van de Hof van Twente. Allemaal bogen ze zich over de plannen. Hun kennis en ervaring hielpen om het plan te verfijnen.
Leren van anderen
We wilden het goed doen. Daarom keken we ook bij andere kerken. Hoe hadden zij hun gebouw aangepast aan de moderne tijd? We bezochten de kerken in Laren en Wilp. We zagen hoe zij worstelden met dezelfde vragen als wij. En hoe ze oplossingen hadden gevonden.
Sommige leden van ons team gingen zelfs terug naar school. Ze volgden een cursus bij de Erfgoed Academie. Daar leerden ze hoe je een oud gebouw kunt behouden en tegelijk kunt aanpassen aan nieuwe wensen.
Al deze kennis en ervaring leidde tot nieuwe ideeën. Het podium dat Diederik had geschetst, kreeg meer functies. We bedachten er een stiltecentrum bij. Een plek waar mensen even tot rust kunnen komen in deze drukke wereld. Er kwam een garderobe, zodat bezoekers hun jassen netjes kwijt kunnen.
Studenten denken mee
De studenten pakten het grondig aan. Ze begonnen met een enquête. Wat willen de Markeloërs eigenlijk met hun kerk? De uitkomst was hartverwarmend. Iedereen, echt iedereen, wil de Martinuskerk behouden. Als baken in ons dorp, als anker in woelige tijden. Maar ze zagen de kerk ook breder. Niet alleen voor de zondagse Erediensten, maar als een plek die de hele week leeft.
Van idee naar plan
In december 2020 was het grote moment daar. De studenten presenteerden hun ideeën. Eerst aan ‘Het steunpunt voor monumenten’. Die waren enthousiast, wat een opluchting! Daarna was de kerkelijke gemeente aan de beurt. Spannend, want het zijn de Markeloërs zelf die hier straks komen.
Een kijkje in de toekomst
Maar we wilden meer. Daarom lieten we een 3D-animatie maken. Nu kunt u zelf, vanachter uw computer, door de nieuwe kerk ‘lopen’. Kijk maar eens op www.pkn-markelo.nl. Zo wordt de toekomst ineens heel dichtbij.
verbouwen
Complexe puzzel
We zijn de plannen nu aan het finetunen. Elk detail wordt bekeken en waar nodig aangepast. We vragen offertes aan bij verschillende bedrijven. Zo maken we niet alleen een mooi, maar ook een financieel verantwoord plan.
Hoe gaan we dit betalen?
Daarom zijn we nu druk bezig met fondsenwerving. We kloppen aan bij stichtingen die kerken en monumenten steunen. We bedenken nieuwe initiatieven om geld in te zamelen. Een sponsorloop? Een veiling van oude kerkbanken? Alle ideeën zijn welkom.
Want één ding is zeker: de Martinuskerk blijft veranderen. Net als vroeger. Zo blijft ze leven, voor alle Markeloërs. Of je nu elke zondag komt of alleen met Kerst. Of je gelovig bent of niet. De Martinuskerk is van ons allemaal.
Wilt u meedenken of helpen? Laat het ons weten! Samen schrijven we het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van onze prachtige kerk.
Wilt u meedenken of helpen? Laat het ons weten! Samen schrijven we het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van onze prachtige kerk.
Laatste nieuws
In de media
Martinuskerk schrijft geschiedenis
8 september 2024
Oude glorie met nieuwe functies – deel 2
2 september 2024
Kerkbanken Martinuskerk te koop
10 augustus 2024
Oude glorie met nieuwe functies - deel 1
19 juli 2024
Kerk krijgt multifunctionele invulling
17 november 2022
Tips? Laat het ons weten...
Heeft u informatie over de verbouwing van de Martinuskerk in Markelo? Wij zijn op zoek naar actuele updates, interessante weetjes of bijzondere verhalen rondom dit project in de (lokale) media. Stuur uw tip naar: webmaster@pkn-markelo.nl