Geweet’n as elastiek

Kerkdienst in dialect op 23 juli 10.00 uur, Martinuskerk
(De dialectkerkdienst in Openluchttheater de Kösterskoele is vanwege de weersverwachtingen verplaatst naar de Martinuskerk)

De Bekende Markeloër Gert-Jan Oplaat (van de Weuste) verzorgt als voorganger een kerkdienst in het onvervalst Maarkels, in een eigentijds jasje en dicht bij de mensen.
“Geweet’n as elastiek” is een overdenking gebaseerd op Spreuken 10 en Handelingen 19.

Vooral in Spreuken staan veel dagelijkse uitspraken als: “Wee oprecht waandelt, keump veilig oaver en wee kronkepaden geet lup teeg’n de laampe” en “Wee in de zommer veurroad bie mekare garrelt is nen venemstige zoon, mar wee in de bouwtied lig te sloap’n maakt zich te schaande”.

In de overdenking legt Gert-Jan een verbinding tussen deze Bijbelse lezingen en het alledaagse leven. “Een buis det oons allemoal past”. De Bijbel is alledaags en dichterbij dan we zelf vaak beseffen en leidt ons, gewenst of niet, door ons leven.

Een “Geweet’n as elastiek” hebben we allemaal; dit zal naar voren komen in de overdenking. Velen van ons staan aan de vooravond van de vakantie. Niet iedereen is dat gegeven. Denken we ook aan deze medemensen of nu even niet? Hoe zit dat met ons geweten? We vinden het milieu belangrijk, maar als we met het vliegtuig voor 100 euro naar Spanje kunnen vliegen, staan we zelfs uren in lange wachtrijen op Schiphol…… Ook in de bijbel staan tal van voorbeelden waarin duidelijk wordt dat het geweten nogal eens opgerekt wordt. Dat is niet erg, want de tijdgeest verandert, dus de mens ook.
De kunst van de rekkelijkheid en de grens daarvan liggen in de discipline bij de mens zelf…

Freek Jansen zal de samenzang begeleiden op keyboard, en we sluiten de dienst af zoals gebruikelijk met koffie/ thee en uiteraard arretjescake.

De kerkenraad en Gert-Jan hopen u allen te zien voor een gezellige ochtend samen in de Marinuskerk.

Good goan en tut bie ut “Geweet’n as elastiek”