Er zijn leiders en leiders…….
De afgelopen weken werd het nieuws gedomineerd door de presidentsverkiezingen in Amerika. Inmiddels weten we dat niet de zittende president Donald Trump, maar zijn tegenkandidaat Joe Biden, de nieuwe president van Amerika zal worden. Wat opviel tijdens de regeerperiode van Donald Trump en in de verkiezingscampagne was het taalgebruik. Met verbazing heb ik geluisterd en gelezen wat er gezegd en geroepen werd en wat er op Twitter geschreven werd. Het was opruiend, scheldend, beschuldigend, respectloos. De naam president, voorzitter, leider van een volk, onwaardig.

Deze zondag staat rond het thema “Schatgraven in verhalen die met je meegaan” opnieuw de persoon van Mozes centraal – Hij is het die door God persoonlijk geroepen werd om het volk Israël als te leiden, hen op te halen uit Egypte, en te brengen naar het aan hen beloofde land Kanaän, het huidige Israël. Mozes is een goede, bescheiden leider. Het volk, dat hij mag (bege)leiden staat bij hem centraal. Dag en nacht is hij ermee bezig. Veel is Mozes in gesprek met God en God met hem.
Drie maanden na de exodus, de uittocht uit Egypte, bivakkeert Mozes met het volk in de Sinaï aan de voet van de berg. Daar vertelt God aan Mozes dat Hij een verbond met het volk wil sluiten. Bij dit verbond horen de 10 leefregels die God aan Mozes doorgeeft. In Exodus 20 lezen we: “Toen sprak God deze woorden”. Die woorden zijn nog altijd actueel. De woorden beginnen met de zin: “Ik ben de Heer – JHWH, jullie God”. Daarmee geeft God de relatie aan de verbinding, het verbond. Ik ben jullie God, dat betekent: IK, God – IK hoor bij jou, en jij – jij hoort bij Mij.

Mooie muziek en liederen, de betekenis van de 10 woorden, leefregels voor een goede samenleving, voor ons leven van alledag, en wat we kunnen leren van Mozes staan deze morgen centraal.
Dini Beuving

U kunt deze dienst live volgen via https://kerkdienstgemist.nl/stations/181-Protestantse-Gemeente-Markelo. Ook is het mogelijk om deze dienst achteraf terug te kijken. De liturgie voor deze eredienst kunt u hier downloaden: 2020-11-15 Liturgie eredienst.