lucas_cranach_i_workshop_-_martin_luther_uffiziVesper ter markering van het Lutherjaar Op 31 oktober 1517, nu bijna 499 jaar geleden, publiceerde Maarten Luther zijn 95 stellingen in Wittenberg, door ze op de vooravond van Allerheiligen, al dan niet aan de deur van de Slotkerk aldaar te bevestigen. Een daad waarmee Luther een poging deed om de misstanden in de kerk aan de orde te stellen. Grote disputen waren het gevolg, maar een verzoening kwam niet tot stand (“Hier sta ik, ik kan niet anders”). Uiteindelijk werd Luther vogelvrij verklaard en gingen de wegen definitief uiteen.

Velen zien 31 oktober 1517 als het begin van de Reformatie. Voor de Protestantse kerk in Nederland (en elders) is dit jubileum reden om 500 jaar protestantisme te markeren met gedurende een jaar een bonte veelheid en verscheidenheid aan allerlei activiteiten.

De Protestantse gemeente te Haaksbergen‐Buurse markeert in samenwerking met de classis Enschede van de PKN dit zogenoemde “Lutherjaar” met een vesper op 31 oktober om 19:30 in de Protestantse kerk in Haaksbergen. In de vesper worden twee bewerkingen van het bekende Lutherlied “Ein feste Burg” gezongen, nl. van de vroeg 15e eeuwse componist Stephan Mahu en aan het eind van Otto Nicolai (1810‐1849). Er worden een drietal door Luther geschreven liederen gezongen.

Muzikale leiding: cantrix‐organiste Līga Vilmane‐Fioreze

Kwartet bestaande uit:
Elske te Lindert, sopraan
Ellen Pieterse, alt
Emile van der Peet, tenor
Christiaan Peters, bas
Voorganger in de dienst is ds. N.J. Pronk.