Druiventros_hvvHERVORMDE VROUWEN VERENIGING MARKELO

opgericht 3 oktober 1945

In ontmoeting en activiteiten oriënteren wij ons op geestelijke, maatschappelijk en  culturele onderwerpen.
Daartoe komen we één keer per maand op onze verenigingsavond bij elkaar, soms ontspannend, soms bezinnend.
Daarnaast worden er koffieochtenden, excursies, wandelingen, fietstochten, workshops en reisjes georganiseerd.  Ook is er een actieve tuinclub….

1. De nieuwjaarsvisite werd dit jaar bij Dieka gehouden. Na koffie met een nieuwjaarsrolletje begon de boerendansgroep “de Battumse Venne” eerst met een klederdrachtshow. Na de pauze werd er gedanst en gezongen. Een zeer gezellige middag waar natuurlijk de nieuwjaarsborrel en een hapje niet ontbrak.

2. Op de eerste verenigingsavond in januari was eerst de algemene ledenvergadering. Het bestuur bleef compleet en de kascommissie heeft de stukken goedgekeurd.
De gast van deze avond was dhr Jan Terlouw samen met zijn vrouw over zijn boek Oorlogswinter.
Het makkelijkste boek om te schrijven vertelde hij, want de gebeurtenissen waren er allemaal. Hij heeft als 13 jarige jongen de oorlog bewust meegemaakt en ook de bevrijding stond hem nog scherp voor de ogen. Dit was de dag vertelde hij , dat hij zijn vader voor het eerst een huppeltje had zien maken, terwijl hij anders alleen maar voortschreed. Hij had nooit gedacht schrijver te worden, maar door elke avond een ander verhaal te vertellen aan zijn kinderen, zei zijn vrouw op een dag : Je moet deze verhalen eens opschrijven.
Na de pauze vertelde hij over zijn boek “Hellehonden”, die speelt in het oosten van Twente. Hij werd gevraagd door de VVV om eens te schrijven over de heilige huisjes die daar zoal staan en hier zo reclame voor te maken. Een spannende thriller die hij schrijft samen met zijn dochter Sanne. Ze schrijven om de beurt een stuk. De één schrijft er bijv. een persoon bij in, zodat de ander kan bedenken waarom die persoon kwam.
Een boeiende avond met een goede verteller, waarin hij nogmaals benadrukte dat verhalen over de oorlog nog steeds verteld worden.

   

3. Op donderdagavond 16 februari was onze gast: Hella van der Wijst. Eerst vertelt ze over haar boek “”Hella’s Voetsporen”. Hierin beschrijft ze de wandelingen die ze maakt met bijzondere mensen die op één of andere manier iets meegemaakt hebben. Ook vertelt ze over de laatste aflevering die wij op tv gezien hebben over de “Iceman”. Een bijzondere aflevering waarin ze zelf in een ijswak gaat zitten. Deze man kan door een traumatische ervaring tijdens zijn geboorte zeer goed tegen kou. Ook vertelt ze over de aflevering met een moeder die op zoek is gegaan naar de donor van haar zoontje en deze gevonden heeft terwijl de instanties dit probeerden tegen te houden. Nu hebben ze een heel goed contact samen. Ook vertelde ze hoe het programma “de Wandeling” tot stand komt en hoe de opname verloopt. Een zeer mooie en interessante avond waarin Hella een mooie knapzak als bedankje kreeg.

4. Op onze koffieochtend op 21 maart was dominee Astrid Gouma onze gast. Zij vertelde ons deze ochtend over palliatieve en terminale zorg. Wat gebeurt er als je ziek wordt en medische hulp stop gezet is en hoe kan het voor een patient zo aangenaam mogelijk gemaakt worden. Heel belangrijk in zo’n fase van het leven is, een gesprek met je familie, je naasten, je vrienden. Er over praten wat er met je gebeurt, zowel geestelijk als lichamelijk.
Ook is het belangrijk om over het sterven te praten alvorens je ziek wordt, want afscheid nemen begint al bij het leven en door er voor het sterven over te praten, wordt het rouwproces makkelijker. Een zeer zinvolle ochtend , waarin zeer vertrouwelijk met elkaar gesproken werd.

5. Op dinsdagmorgen en middag hebben wij onder leiding van Johanna Bekkernens een paasbakje gemaakt.
Eerst werd een krans gemaakt van fietsbanden. Hier moesten een heleboel blaadjes voor geknipt worden, maar het resultaat was fantastisch. Deze krans kan men ook met een ander bakje weer gebruiken en ook zowel binnen als buiten. Binnenin werd een glazen pot gezet met narcisjes met mos en kleine paaseitjes.

6. Op onze paasviering op donderdagavond 29 maart was zanger, entertainer Rob Favier te gast. Hij vertelt over een God die ieder mens bij naam kent. Maria staat bij het open graf, ze zoekt Jezus, maar ze ziet hem niet. Maar dan wordt haar naam geroepen en hoort ze dat dit de stem van Jezus is. Als Jezus je naam roept dan komt hij bij je hart. Geen goede vrijdag zonder Pasen en geen Pasen zonder goede vrijdag. In de naam van God de liefde delen om de wereld weer nieuw te maken. Hij zingt mooie liederen met goede teksten die heel begrijpelijk zijn. Os De Heer is mijn herder, maar ook eigen geschreven liederen zoals: In de stilte van het water zie ik Zijn gezicht.
Na de pauze heeft hij een breiwerk bij zich. Dit moet de langste interkerkelijke sjaal worden gebreid in de kerkelijke kleuren. Overal waar hij komt laat hij mensen in de zaal aan die sjaal breien. Dan moeten er twee mensen op het podium komen voor een quiz, een soort test over de Bijbelkennis. De dames hebben het er goed afgebracht. Hij besluit met: Mogen we de liefde van Pasen ervaren en delen met onze medemens.
Een mooie inhoudelijke paasviering met een lekker hapje en een glaasje advocaat.

7. Op de slotavond woensdagavond 25 april was onze gast de Twentse Vocalisten Capriccio. Zij brachten een zeer gevarieerd programma met Strauss liederen, Duitse en Italiaanse operette liederen en ook een Hollandse potpourri. Tot slot namen ze ons ook nog mee naar Wenen, waar natuurlijk ook schitterende liederen gemaakt zijn.
De zangeres sopraan Elena Kopanychuk heeft haar opleiding genoten aan het conservatorium in haar geboorteland Oekraine. Zij heeft dan ook een prachtige stem en ook haar jurken zagen er prachtig uit. Een mooie en gezellige slotavond waarna de voorzitster een ieder een prettige vakantie wenst en een fijn reisje naar de Floriade. Zij hoopt dan ook iedereen in september weer op de verenigingsavond te zien in goede gezondheid.

8. Op donderdag 3 mei was het jaarlijkse reisje gepland naar de Floriade in Venlo. Hier hebben we genoten van ’s werelds mooiste en meest bijzondere bloemen en planten, bomen en groentes en fruitsoorten. Tevens was er een cultureel programma met muziek, dans, literatuur, theater en beeldende kunst uit de hele wereld. Na eerst van de heerlijke koffie met vlaai genoten te hebben ging ieder zijn eigen weg. Jammer was het nog dat de tijd nog een beetje vroeg was en dat er nog zo weinig bloeide. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner in restaurant Bosgoed in Wilp en een ieder was weer om 20.00 uur in Markelo.

9. Zoals gebruikelijk zijn wij het seizoen weer begonnen met de fietstocht. Door Marietje Kranenbarg was er een schitterende fietstocht uitgezet door Verwolde en Ampsen. Na eerst bij de kersverse oma koffie met appelgebak en toen nog beschuit met muisjes gegeten te hebben werd er gestart met een grote koppel vrouwen. Bij kasteel Ampsen werd er ook nog even rondgekeken en daarna werd er gepicknickt in het bos met een zeer smakelijk lunchpakket. ’s Middags werd er nog koffie/thee genuttigd bij de camping.
Al met al een zeer gezellige fietstocht met uiteindelijk voor ons net droog gebleven.

10. Op de eerste verenigingsavond werd Mieny Tuten van zuivelboerderij de Knapenvelder uit Raalte uitgenodigd. Met een leuk en interessant verhaal over het bereiden van allerlei producten, zoals karnemelk, hangop, vla, boter, yoghurt, kruudmoes etc. werden er ook nog enkele producten geproefd.
Een zeer interessante avond met heerlijke producten en zelfs karnemelk die niet zuur was.

11. Op verzoek werd er een excursie georganiseerd naar de Grolsch Veste in Enschede. De interesse was groot zodat wij met een heel grote bus zelfs vertrokken naar de Grolsch Veste oftewel Twente stadion. Eerst kregen we koffie met krentenwegge en kregen we een introductie filmpje te zien. Daarna werden we opgesplitst in twee groepen waarvan Gerrie Pinkert uit Stokkum één van de rondleiders was.
Een zeer interessante rondleiding langs het grasveld, door de kleedruimtes, de VIP lounge, het restaurant etc etc waar er constant wat verteld of gevraagd werd. De tijd was haast tekort om nog even te shoppen in de fanshop.
Een zeer interessante morgen waarvan wij alleen kunnen zeggen, dat vrouwen ook heel veel van voetbal en Fc Twente weten.

12. Op de verenigingsavond van oktober was de heer Springer uitgenodigd die ons alles vertelde over de ziekte van Lyme.
Met behulp van een power point presentatie vertelde hij ons alles over de besmetting, hoe je kunt zien dat je besmet bent, wat je er aan kunt doen of welke ziektes je er allemaal van kunt krijgen.
Na de pauze zagen wij een filmpje over de teek. Hier was te zien hoe hij leeft in het gras en hoe hij zich dan vastbijt in de mens. Een interessante avond waar wij wel geleerd hebben om goed in de gaten te houden of je gebeten bent door een teek, want er kunnen nare ziektes van komen, waarvan je zelfs in een rolstoel kunt belanden.

13. Op dankdag gaan wij ’s middags altijd wandelen. Deze keer was gekozen om dit te doen in de buurtschap Heure en Dijkhoek, nabij kasteel Beekvliet , tussen Borculo en Barchem. Een schitterende dag met mooie natuur en koffie gedronken in museumboerderij de Lebbenbrugge.

14. Op de ouderenmiddag in de Koekoekszaal van de Anholtskamp hadden wij Mieny Tuten van de zuivelboerderij de Knapenvelder uitgenodigd. Zie ook het verslag van de verenigingsavond van september 2012, maar nu had ze nog kruudmoes meegenomen. Een ieder heeft heerlijk of minder heerlijk geproefd van deze streekspecialiteit. Een gezellige middag waar van alles te proeven was.

15. Op donderdagavond 29 november hadden wij de crisisdokter op bezoek in het dienstgebouw. Voor een volle zaal dames gaf crisisdokter Paul Tijssen (trainer Match-it) uit Markelo een inleiding met foto’s over Rutte, hypotheek, spaargelden, lege portemonnee etc. Dan komt zijn eerste patiënt binnen, Jacobus, (Stephan Wüst ,acteur) uit Zutphen die helemaal in de put zit door de crisis, doordat er vele gedwongen ontslagen zijn gevallen. Maar gelukkig heeft hij verder niets dan alleen het crisisvirus en zegt de dokter: het medicijn zit in uzelf. Het zit in de manier van denken. Hij geeft uitleg over de 5 G’s : Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg.
Bijvoorbeeld als het regent wordt iedereen al een beetje mistroostig, maar als men ook nog zo gaat handelen, komt men alleen maar meer in de put. Beter is het dan om te denken: Het is alleen maar regen! Nadien kregen de dames nog een cursus lachen.
Het was voor de eerste keer dat er een training over de crisis in Nederland werd gegeven en het resultaat was een zeer leerzame en lachwekkende avond waar de boodschap goed doorkwam dat men positief moet blijven denken.

16. Wederom werden er weer mooie kerstbakjes gemaakt op de deel bij de fam. Ten Hove. Gezelligheid en het resultaat mag er zijn. Zie foto’s

17.Voor de kerstviering was er ditmaal het Charles Dickens Ensemble uit Eefde uitgenodigd. Een muziekgroep van Concordia uit Eefde die in kledij van Charles Dickens prachtige kerstmuziek spelen, zoals: Christmas Carols, Mary’s Boychild, Whtie Christmas of O Denneboom en Midden in de Winternacht.
Diny Izaks vertelde een zelf geschreven kerstverhaal die ook in de tijd van Charles Dickens speelde. Een prachtig verhaal die gelukkig weer goed afloopt, zodat een ieder toch nog een fijne kerst heeft.