Druiventros_hvvHERVORMDE VROUWEN VERENIGING MARKELO

opgericht 3 oktober 1945

In ontmoeting en activiteiten oriënteren wij ons op geestelijke, maatschappelijk en  culturele onderwerpen.
Daartoe komen we één keer per maand op onze verenigingsavond bij elkaar, soms ontspannend, soms bezinnend.
Daarnaast worden er koffieochtenden, excursies, wandelingen, fietstochten, workshops en reisjes georganiseerd.  Ook is er een actieve tuinclub….

1. Op donderdagmiddag 13 januari begonnen wij het nieuwe jaar alweer met de nieuwjaarsvisite bij Bill’s Bar. Na de koffie met het gebruikelijke nieuwjaarsrolletje konden we genieten van de gasten van deze middag: Theatergroep Mooi Weer. Met het programma: Waar blijft de tijd. Als mevrouw van Rhenen de oude klok van haar opa wil laten repareren in de winkel van meneer Verhoeven blijkt het daar nog 1954 te zijn. Hoe kan dat en vooral: hoe kom je daar weer uit? Is de tijd daar dan helemaal stil blijven staan en was het toen aangenamer dan nu? Dit wordt aan de hand van liedjes bekende en minder bekende nog eens nader bekeken. Tijdens een drankje en een hapje werd er genoten van dit optreden.

Naar boven

2. Op onze eerste verenigingsavond in 2011 hebben wij eerst onze ledenvergadering gehouden. Het verslag van de secretaresse en de kascommissie heeft haar goedkeuring gegeven over het verslag van 2010. Toen werd er nog afscheid genomen van Dini Harmelink. Na 12 jaar trouwe dienst waarin zij veel werk verzet heeft, kreeg zij een mooi bijbelslot opgespeld met een mooie bos bloemen en een bloem van de tuinclub. Door de leden werd haar een lied toegezongen. Gerrie Minkjan werd als nieuw bestuurslid verwelkomt. Ds Elly Nordt heeft, n.a.v. de uitzending ”Liever dan Geluk” van het interview met Paul Witteman en Herman Finkers, een lezing verzorgd over “de wortels van de Kerk”. Een passend voorbeeld: als een vogel op een tak gaat zitten die geen wortels draagt, zal de tak breken. Maar als een grote groep vogels op de takken van een boom gaat zitten die goede wortels heeft, dan zal deze stevig zijn en een goed draagvlak hebben. En zo gaat het ook met de mens: als een mens de verhalen uit de bijbel niet doorgeeft of meer leert, dan verdwijnt het grondvlak uit je bestaan. Ds. Nordt werd bedankt voor de interessante avond met een boompje in een pot.

Naar boven

3. Op dinsdagmiddag 15 februari hebben wij op de deel van de fam. Ten Hove een mooi voorjaarsbloemstuk gemaakt. Tevens heeft iedereen er één gemaakt voor de verloting op de verenigingsavond. Er werd gewerkt met veel natuurlijke materialen, zoals een stuk boomstam of een dikke tak, kronkeltak, klimop etc. En de gezelligheid was ook zeker weer aanwezig met dank aan de deskundige leiding van Diny Izaks.

Naar boven

4. Op donderdagavond 17 februari was dhr Harry Pierik uit Zwolle onze gast. Hij is tuinontwerper en verzorgde voor ons de lezing : “de verborgen stadstuin”. Midden in de stad Zwolle heeft hij een mooie verborgen stadstuin waar hij aan de hand van de seizoenen ons een mooie indruk heeft laten zien met behulp van de beamer met hele mooie foto’s. Hij vertelde ons dat er wel 1000 verschillende soorten sneeuwklokjes waren en over de klim-af die bij hem groeide. Je hebt niet het idee dat de tuin midden in de stad ligt. Een zeer mooie avond met schitterende foto’s.

Naar boven

5. Voor onze koffieochtend op woensdagmorgen 9 maart hadden wij Ineke Tieltjes uitgenodigd . Zij is consulente informele zorg. Zij vertelde ons die morgen wat voor soorten mantelzorg er zijn en bij welke instanties je kunt aankloppen als je het als mantelzorgerniet alleen meer aankunt. Het steunpunt informele zorg bemiddelt alleen maar en biedt zelf geen zorg, maar verwijst u naar de juiste mensen. Een interessante morgen en mocht U alsnog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met hen opnemen.

Naar boven

6. De gast voor de verenigingsavond in maart was Karin Kuiper, weduwe van Karel Glastra van Loon. Zij vertelde over haar boek “Je mag mij altijd bellen”. Dit boek vertelt over de 1001 dagen na de dood van haar man. Eerst las zij enkele stukjes uit het boek voor. Tussendoor vertelde zij hoe het voor haar was om achter te blijven met 3 kleine kinderen. Na het eerst niet te willen beseffen en zelf het gevoel te hebben dat ze het helemaal niet aankon, krijgt ze heel langzaam het besef dat ze weer opkrabbelt uit dat hele diepe dal. Met behulp van enkele hele goede vrienden en familie die zeer consequent bij haar langskomen.
Want zo vertelt zij: “Als je ’s nachts wakker wordt en je hebt hulp nodig, dan ga je niet zomaar iedereen bellen, ook al hebben ze dit wel gezegd”. Na 3 maanden in Australië te hebben gewoond met haar kinderen, wordt de band in haar gezin weer voldoende aangehaald om met elkaar de draad weer op te pakken, ook al blijft de herinnering sterk aanwezig.
Een indrukwekkende avond met voor velen toch een vleugje van herkenning.

Naar boven

7. Op woensdagmorgen hebben we weer onder leiding van Diny Izaks hele mooie paasbakjes gemaakt. Steeds heeft ze weer nieuwe ideeën, zodat we nu een mooie kip van gaas met mos gemaakt hebben met bloemen eromheen. Kortom weer een mooie creatieve ochtend.

Naar boven

8. Op woensdag 20 april 2011 hebben we onze paasviering gevierd. De dames Evelien van Gelder en Wil Hein van het Liberaal Joodse Gemeenschap te Lochem hebben gesproken over de Joodse gebruiken en rituelen rondom het Joodse Paasfeest. (Pésach) Het Joodse Paasfeest heeft een andere betekenis dan het Christelijke paasfeest; de uittocht uit Egypte wordt dan herdacht. Voordat de viering kan plaatsvinden moet alles grondig schoongemaakt worden. Zo mag er niets in huis blijven liggen dat gaat gisten of verzuring kan veroorzaken. Evelien en Wil hebben ook matzes meegebracht, deze zijn kosher gebakken. De Pésach is een heilig feest, dat elk jaar op een vaste tijd gevierd moet worden. Het was een mooie avond, met een gezellige paasbroodmaaltijd.

Naar boven

9. Op woensdag 11 mei zijn we ’s morgens vertrokken om 8.00 bij het Beaufortplein. Het eerste doel was het Mediapark Beeld en Geluid in Hilversum. Na eerst koffie met een tv gebakje te hebben gedronken kregen wij in groepjes van 15 een rondleiding door het gebouw. De architectuur, de archieven, een film over entertainment door de jaren heen . Veel werd er uitgelegd en getoond. Na een heerlijke koffietafel in Ankerveen vertrokken wij met een mooie route naar Garderen waar wij de beeldentuin hebben bezocht. Hier hadden kunstenaars uit heel Europa hele mooie zandsculpturen gemaakt over het thema : Uitvindingen. Prachtig zoals deze waren gemaakt. Hierna kon men door de winkeltjes of bij de beelden of op het terras nog even genieten voor wij naar het dineradres hotel Witkamp in Laren vertrokken. Mooi op tijd waren wij terug in Markelo na een geslaagde en heerlijke dag.

Naar boven

10. Het nieuwe seizoen zijn wij zoals gebruikelijk weer begonnen met de fietstocht. Deze keer was het start en eindpunt bij cafe rest. De Vennebekken, alwaar wij een kopje koffie met heerlijke appeltaart gebruikt hebben. Na een mooie fietstocht over fietspaadjes door Stokkum, Diepenheim en Gelselaar hebben wij bij cafe rest Baan in Geesteren de lunch gebruikt. Het weer was voortreffelijk, niet te warm en niet te koud. Bij vertrek uit Geesteren weer over nieuwe fietspaden, slingerende wegen en langs het kanaal naar de Vennebekken gefietst. Op het terras aldaar nog een welverdiende sorbet genuttigd en vanaf hier is een ieder huiswaarts gegaan.

Naar boven

11. Op onze eerste verenigingsavond was onze gast theatermaakster Marijke Kots. Zij bracht ten tonele haar theaterstuk “mevrouw van den Berg”; presidente van de vrouwenvereniging in Beerta. Maar zij was niet alleen de presidente, maar ook de secretaresse en de penningmeesteresse en ook het enigste lid. Een lachwekkende avond waar een ieder wel bij de les werd gehouden en alles genotuleerd werd.

Naar boven

12. Op woensdagmiddag 12 oktober zijn wij op excursie naar de Roomadvocaatproeverij Rosinkhof in Dwingeloo geweest. Na een heerlijk kopje koffie met krentenwegge kregen wij uitleg in de vorm van een diapresentatie. Na eerst in de buurt van Enschede gewoond te hebben met hun boerderij, waar ze ijs maakten, zijn ze verplaatst naar Dwingeloo. Hier in de buurt waren er al meer boeren die ijs maakten en zodoende zijn ze naar een andere tak op zoek gegaan en uitgekomen bij de roomadvocaat. Na de diaserie was het tijd om te proeven. Iedereen mocht 5 soorten advocaat proeven en 3 soorten likeur. Ieders smaak is verschillend en zo kon een ieder haar eigen smaak kopen in het winkeltje. Na een fijne terugtocht met de chauffeur van de bus waren wij ongeveer half zes weer in Markelo.

Naar boven

13. Op de verenigingsavond van oktober was te gast mevrouw Dienke Cazemier uit Bathmen. Zij heeft een hele tijd in het westen van het land gewoond, waar zij vele poppenhuizen verzameld had. Echter toen zij naar Bathmen verhuisden kon zij ze niet allemaal meenemen en heeft er vele weggegeven aan familie en kennissen. Zij had hele interessante dia’s van poppenhuizen, maar op het scherm leken ze allemaal net echt, omdat je soms moeilijk het formaat kon herkennen. Ook had ze nog enkele poppenhuizen en miniaturen meegenomen. Ook is zij schrijfster van een column in het blad Noaber en schrijfster in het blad Poppenhuizen en miniaturen. De miniaturen worden ook veelal door haarzelf gemaakt.

Naar boven

14. Op dankdag woensdag 2 november hebben wij een groot gedeelte van het Ommetje Pothoek gelopen. De start was bij Leidy ter Haar, zodat wij het rustpunt ergens midden in de wandeling konden plannen. Het weer was heerlijk en de weiden en langs de beek waren gelukkig niet te nat om door de lopen. Het voordeel van zo’n ommetje is dat je hier een totaal andere kijk hebt op de omgeving en waar je ergens bent. Bij Dieka in de peerdestal heerlijk koffie gedronken met wat lekkers, zodat wij de terugtocht rustig konden aanvaarden. Een heerlijke wandeling met echte herfstkleuren.

Naar boven

15. Op dinsdagmorgen hebben wij olv Gerry Minkjan een krans van staalsponzen gemaakt. De deel bij de fam ten Hove was goed bezet en er werd dan ook hard gewerkt. De kransen zijn heel mooi geworden en door er bijv kerstballetjes of lampjes in te doen past het nog beter straks voor de kerstdagen.

Naar boven

16. Op de ouderenmiddag op de Anholtskamp heeft de dhr Weenink uit Barchem een gezellig programma gebracht met als titel: “Ach lieve tijd”. Hij vertoonde allerlei dia’s van vroeger en nu met leuke verhalen en anekdotes over spreekwoorden en gezegden. Ook werd er zo nu en dan een leuk liedje gedraaid waarop een ieder kon meezingen. Al met al een gezellige middag met een volle gezellige zaal.

Naar boven

17. Op donderdag 24 november waren Dr. A.W.F. Barnaart orthopedisch chirurg en mevr. I. Wippert verpleegkundig specialist orthopedie , beiden werkzaam bij het Deventer Ziekenhuis, gast op onze verenigingsavond. Dr. Barnaart spreekt over knie en heupoperatie, waarbij de knie of de heup vervangen wordt door een prothese. Dit wordt vaak een nieuwe knie of nieuwe heup genoemd. Hij laat ons een knie en heupprothese zien. De knieprothese bestaat uit twee delen,de heupprothese bestaat uit drie delen. Als er geen complicatie zijn, mag je met de 5de dag al naar huis.
Mevr.Wippert vertelt ons over de voorbereidingen bij de operatie,en over de verzorging als je weer naar huis gaat. 4 tot 5 weken van te voren krijg je bericht wanneer de operatie plaats vindt. Ben je alleenstaand dan wordt er via een transferbureau gezocht naar een goede tijdelijke opvang waar je kunt revalideren. Al met al een zeer interessante avond met een zeer volle zaal en enkele gasten.

Naar boven

18. Op dinsdag 13 december hebben wij op de morgen en op de middag een zeer mooi kerststukje gemaakt olv Johanna Bekkernens. Eerst is er van gaas met mos een mooie ster gemaakt waarin een bakje gevouwen werd voor oase. Daarin kon weer groen met bloemen en kerstballetjes voor de finishing touch.
Alle dames gingen weer met een prachtig idee naar huis.

Naar boven

19. De kerstviering werd dit jaar geheel in Maarkelse stijl gehouden. De gospelgroep Enjoy werd uitgenodigd om mooie stijlvolle kerstliederen te zingen, o.a. Mary did you know en Hark the Herald . Mevr Annelies Wessels vertelde een prachtig en ontroerend kerstverhaal waarin een hond een grote rol speelde, nadat de man was gevallen onderweg naar zijn werk op tweede kerstdag, omdat hij eigenlijk liever deze dag niet thuis wilde zijn. Met een heerlijk glaasje bowl en een hapje een zeer fijne kerstavond in een volle zaal.