Druiventros_hvvHERVORMDE VROUWEN VERENIGING MARKELO

opgericht 3 oktober 1945

In ontmoeting en activiteiten oriënteren wij ons op geestelijke, maatschappelijk en  culturele onderwerpen.
Daartoe komen we één keer per maand op onze verenigingsavond bij elkaar, soms ontspannend, soms bezinnend.
Daarnaast worden er koffieochtenden, excursies, wandelingen, fietstochten, workshops en reisjes georganiseerd.  Ook is er een actieve tuinclub….

1. Op donderdagmiddag 14 januari kwamen wij bij de Haverkamp bijeen voor onze nieuwjaarsvisite. Nadat de voorzitster een terugblik en een vooruitblik had gedaan was het tijd voor een echte “wie kent Holland kwis”. Tijdens de koffie met een nieuwjaarsrolletje was een ieder druk bezig de vragen op te lossen. Na een pauze met een drankje en een hapje trad de musicalgroep Nostalgica op met de voorstelling “de Jantjes”. Een zeer vrolijke voorstelling waarin we menig liedje konden meezingen. Ook na die tijd zongen ze nog bekende liederen die iedereen meezong. Het nieuwe jaar is zeer vrolijk begonnen.

Naar boven

2. Op onze verenigingsavond van donderdagavond 28 januari was er eerst de algemene ledenvergadering. Het financieel verslag werd goedgekeurd door de kascommissie en er waren geen verdere vragen. De gast van deze avond was Carolien Roodvoets, psychotherapeute. Zij vertelde over haar boek “Niemandskinderen”. Zij heeft een praktijk in Deventer waar zij slachtoffers behandeld , die door hun ouders zijn misbruikt zowel lichamelijk als geestelijk. Onvoorstelbaar wat er in ons kleine landje nog allemaal gebeurd. Een zeer interessante en boeiende avond, want Carolien kan zoveel vertellen over wat er gebeurd, wat er voor oplossingen gezocht worden etc etc. Eén punt kwam zeer nadrukkelijk naar voren, dat het heel belangrijk is dat er geluisterd wordt!
Naar boven

3. In februari is het al weer 10 jaar geleden dat onze tuinclub opgericht is. Een jubileum dus. Wij zijn begonnen enkele maanden voor de fair van ons 55 jarig bestaan van de vereniging zelf. Het idee was altijd om bij het jubileum naar Engeland te gaan, maar helaas waren de kosten te hoog, dus werd Engeland naar hier gebracht. Veel foto’s van paas- en kerstbakjes die gemaakt werden, van Engelse tuinen, van kastelen hier uit de omgeving, tuinen met haagjes en kunst en natuurlijk foto’s van uitjes die we gemaakt hebben. Een zeer smakelijke high tea werd op tafel gezet. De scones kwamen van de Hoestinkhof met allerlei verschillende soorten thee. Door onze eigen dames werd gebakken: hartige taart, muffins, brownies, en appeltaart. Dan werden ook nog bonbons gemaakt, hamrolletjes met paturain, en wraps met zalm. Kortom zeer goed gevulde etageres. Ook heeft het barbershopkwartet “Just Because” uit Bathmen voor ons opgetreden. Zij zongen a-capella met schitterende liederen zoals the Rose, en Somewhere over the rainbow.
Aan het eind kreeg een ieder een prachtige Paper Rose mee en een zakje met zonnebloem zaad. Wie in september de zonnebloem met het grootste hart heeft gekweekt is prijswinnaar. Wat dit is zal in september bekend gemaakt worden.
Kortom een zeer geslaagde, overvolle en gezellige avond met dank aan allen die hebben meegeholpen en een speciaal woord van dank voor Diny Izaks voor haar fantastische ideeën. Diny dat wij van je ideeën nog lang gebruik mogen maken.

Naar boven

4. Op woensdagmorgen 10 maart hadden wij Jelle Renes, ambassadeur van Villa Joep , uitgenodigd op onze koffieochtend. Deze stichting zamelt geld in voor onderzoek specifiek gericht op neuroblastoom kinderkanker. Villa Joep is opgericht door de ouders van Joep. Zij hebben beloofd het gevecht tegen deze ziekte voort te zetten. Villa Joep heeft nagenoeg geen kosten en daardoor gaat 100% van de donaties rechtstreeks naar onderzoek. Tijdens onze kerstviering hadden wij een bedrag bijeen gebracht door het koffiegeld te schenken aan Villa Joep. Daardoor konden wij een cheque met een mooi bedrag aanbieden. Tevens zijn er zeer veel knuffelolifanten verkocht die door Happy Horse specifiek voor Villa Joep gemaakt worden. Hiervan gaat 30% rechtstreeks naar onderzoek. Grote bewondering voor alle mensen die zich vrijwillig inzetten om het onderzoek naar deze ziekte van de grond te krijgen en ook zodanig dat er een medicijn ontwikkeld en op de markt gebracht wordt. Wij wensen jullie veel succes met dit werk en hopen dat Villa Joep veel bekendheid en natuurlijk veel resultaat mag boeken.

Naar boven

5. Op dinsdag 16 maart hebben wij ’s morgens en ’s middags paasbakjes gemaakt bij de fam ten Hove. Diny Izaks had wortels met een kleine stengel van de mais van het land gehaald. Deze werd nadat het wit gespoten was op de kop in het bakje gezet wat er zeer creatief uitzag. Hierin kon een nest gemaakt worden of deze mocht ook onderin gemaakt worden. Rest opgevuld met buxus, bloemen, kip en eieren en de paasdagen mochten wat dat betreft komen. Na een ieders bakje bewondert te hebben ging een ieder voldaan naar huis met een mooie paasbak.

Naar boven

6. Op woensdagavond 31 maart hadden wij Kees Posthumus uitgenodigd voor onze paasviering. Hij vertelt bijbelse verhalen en geeft honderden voorstellingen door het hele land. Na eerst koffie gedronken te hebben met een heerlijke paaskozak vertelde onze gast het paasverhaal in 7 fragmenten. Hij vertelde het verhaal vanuit 7 personages die aanwezig waren bij Jezus. O.a. van Maria (zijn moeder), Maria Magdala, de ezel enz. Zeer indrukwekkende voorstelling waarin hij ons helemaal meenam naar het verhaal van Pasen. Hij gaf je het gevoel dat je daadwerkelijk aanwezig was. Aan het eind van de avond hebben we staande het U zij de Glorie gezongen.

Naar boven

7. Op dinsdagavond 27 april hadden wij Wieke Mulier en Jos Thomasse uitgenodigd met het programma “Schrijven schrijf je met een lange ei”. Zij brachten voor ons een boeiende dialoog over een briefwisseling in onze dierbare eigen Nederlandse taal in de personages van Elizabeth van Velzen en Gijsbert Demstra. Een heel bijzondere avond die werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Naar boven

8. Op donderdag 6 mei zijn wij op reis geweest naar Klooster ter Apel. Na eerst koffie met kanunnikencarré genuttigd te hebben kregen wij een rondleiding door het klooster. Zeer interessant, er werd duidelijk uitleg gegeven en in alle vertrekken zijn wij geweest, van de kerk, naar de vroegere slaapzalen van de monniken etc. De lunch werd genuttigd in het vestingstadje van Bourtange, een zeer gezellig stadje waar je uitstekend winkelen kunt. ’s Middags hebben wij het knipselmuseum in Westerbork bezocht. Vele kunstwerken zijn hier tentoongesteld , zelfs uit het buitenland. Ook mocht iedereen zelf een knipselkunstwerk maken, wat nog echt niet meeviel. In het herbergmuseum “de Ar” werd ons diner gebruikt waar wij gezellig met de hele groep bijeen zaten en er nog flink gelachen werd. Kortom een zeer informatieve en gezellige dag.

Naar boven

9. Op donderdag 9 september zijn wij het seizoen weer gestart met onze fietstocht. Dit keer zijn wij gestart bij de Molen van Buursink, alwaar wij eerst koffie dronken met heerlijke koek. Dit keer hadden wij een mooie fietstocht rondom Markelo uitgestippeld met een heerlijke lunch bij de Hoestinkhof. Het weer was in de morgen eerst nog perfect maar aan het einde van de tocht kreeg de regen ons toch nog te pakken. Dat mocht de pret voor een heerlijke ijsco toch nog niet drukken, maar bij vertrek bij “de Toornsmit” kwam de regen met bakken uit de lucht, zodat nagenoeg iedereen doorweekt in huis kwam. Al met al was het toch een hele mooie fietstocht

Naar boven

10.De bloemenverkoopactie voor ons jubileum is zeer succesvol verlopen. Het bestuur had eerst de buurten onderverdeeld met contactpersonen die hun buurt weer verder moest verdelen onder de personen die mee konden en wilden helpen. Enkelen waren op vrijdagmiddag al gestart en er was al een mooi aantal verkocht. De zaterdagmorgen liep het storm bij het afhalen van de bloemen en menigeen is nog weer terug geweest om bij te halen. Het eindresultaat was dat wij ze allen verkocht hadden en wij willen iedereen nogmaals hartelijk danken voor de inzet van deze actie. HARTELIJK DANK!!

Naar boven

11. Op donderdag 30 september hebben wij ons 65-jarig jubileum gevierd met een verrassingstocht.
Een ieder moest zich verzamelen om kwart voor 10 bij de Haverkamp. Daar stonden 2 bussen gereed die ons naar de Poppe brachten. Hier werd koffie met gebak en een consumptie genuttigd. Het bestuur bracht een leuk toneelstukje ten tonele, van één van de bestuursleden die een droom had gehad. Hier werd ook mevr Dina Berendsen-Brinkmans in het zonnetje gezet. Zij is namelijk al 65 jaar lid van de vereniging en heeft in het eerste bestuur gezeten. De tocht werd vervolgd met 5 huifkarren met elk een harmonicaspeler. We reden via het prachtige natuurgebied De Borkeld, de Hochtweg naar Dika van de Kruusweg. Hier hebben we genoten van een heerlijke lunch. Ook kwam er tot ieders verrassing een Mystery guest, die na veel vragen toch nog geraden werd. Hij vertelde nog een leuk anekdote. Daarna ging de reis weer verder per huifkar via de Pothoek richting Stokkum, De Wenninksweg, Voordes dijk weer terug naar de Haverkamp. Hier werd de dag afgesloten met een diner dansant die zeer gezellig verlopen is. Het bestuur werd nog in het zonnetje gezet en kregen een mooie witte roos aangeboden met een bon namens alle leden. Een ieder nog hartelijk dank. Tot slot nog de wedstrijd om het grootste hart van de zonnebloem welke zaadjes wij in februari kregen met de viering van het 10 jarig bestaan van de tuinclub. Deze werd gewonnen door Marie Roekevisch. Wij hebben genoten van deze fantastische dag en wij willen alle leden hartelijk danken die deze dag volop meegevierd hebben.

Naar boven

12. Op donderdagavond 28 oktober hadden wij dhr Henk Zomer uit Markelo te gast. De ruimte was dit keer echt behelpen, omdat ze met het dienstgebouw aan het verbouwen zijn. Dhr Zomer geeft een power point presentatie “Van Zending tot Ontwikkelingswerk”. Hij vertelt over diverse werkzaamheden die hij in de loop van de jaren heeft verricht en over het ontstaan van ontwikkelingswerk. Deze zijn eigenlijk niet los te koppelen van elkaar. Ook laat hij foto’s zien van allerlei bouwstijlen van huizen en allerlei soorten dieren en heeft nog vertelt over zijn eigen project voor gehandicapte kinderen in Rwanda. Hij heeft ons nog bedankt namens het project aldaar voor de bijdrage. Deze zal goed besteed worden. Al met al een zeer interessante avond.

Naar boven

13. Op woensdagmiddag zijn wij om kwart over 1 vertrokken bij het dienstgebouw om te gaan wandelen op de Zuurberg bij Holten. Vertrek is vanaf de carpoolparkeerplaats bij de A1. Eerst hebben we een eindje over verharde weg gelopen maar daarna gaat bijna de hele tocht door het zand. We komen langs het wereldtijdpad en over de Aalpolsweg en langs de put van Julleke. Hierover wordt zeer interessant verteld. Na een gedeelte over het motorcrossterrein gelopen te hebben is er koffie bij de PAP. (loonwerkbedrijf) Hier heerlijk genoten van de mooie kantine, warme koffie met wat lekkers. De terugweg een mooi pad door het bos gelopen met toch heerlijk weer voor de tijd van het jaar. Naar boven 14. Op donderdagmiddag hadden wij weer onze jaarlijkse ouderenmiddag op de Anholtskamp. Deze keer hadden wij dhr Fred Liere uit Hardenberg uitgenodigd die ons zijn programma “Muziek uit de oude doos” liet horen. Tussen elk liedje vertelde hij een leuk verhaaltje of anekdote, helaas was hij een beetje schor. Hij begon met liedjes van direct na de oorlog tot liedjes van de jaren zeventig. Een gezellige middag waar ook meegezongen werd. Naar boven 15. Op 26 november vierden wij met partners, buurvrouwen of vriendinnen ons 65 jarig jubileum. Hiervoor was het revuegezelschap de Boern’leu uitgenodigd bij de Haverkamp. Voor een tjokvolle zaal werd de revue “Zo is het mer net” ten tonele gebracht. Mooie liedjes, en over alledaagse dingen werden de mooiste grappen gemaakt met o.a. afval scheiden en kinderopvang. Een heerlijke gezellige avond waar voor een ieder de lachspieren nog eens goed konden werken.

Naar boven

16. Op dinsdagmorgen en middag 14 december werd er op de deel van de fam ten Hove wederom kerstbakjes gemaakt.
Dit keer werden er veel natuurlijke materialen gebruikt, zoals de bast van een boom, appeltjes etc. Dini Izaks gaf eerst enige uitleg en daarna mochten de leden aan het werk. Het eindresultaat mocht er zeker wezen.

Naar boven

17. Op donderdagavond 16 december werd de kerstviering gehouden in de Kerk. Dit in verband met het jubileum waarin alle inwoners van Markelo van harte waren uitgenodigd deze bij te wonen. Na het gebed en de meditatie kwamen de gasten van deze avond “Vocaal Ensemble de Twente Zangers” naar voren. Zij brachten verschillende liederen zoals Carol of the Bells, Cantique de Noël, In de stad van koning David en natuurlijk het Stille Nacht. Een zeer prachtig ingetogen concert waar men met een echt kerstgevoel naar huis ging. Jammer dat de weersomstandigheden ronduit slecht waren, anders hadden nog meer mensen hiervan kunnen genieten.