Druiventros_hvvHERVORMDE VROUWEN VERENIGING MARKELO

opgericht 3 oktober 1945

In ontmoeting en activiteiten oriënteren wij ons op geestelijke, maatschappelijk en  culturele onderwerpen.
Daartoe komen we één keer per maand op onze verenigingsavond bij elkaar, soms ontspannend, soms bezinnend.
Daarnaast worden er koffieochtenden, excursies, wandelingen, fietstochten, workshops en reisjes georganiseerd.  Ook is er een actieve tuinclub….

1. Op woensdagmiddag 7 januari vond de nieuwjaarsvisite van 2009 al weer plaats. Dit maal was dit bij Dieka. Hier waren de Grenzland Steiers uitgenodigd. Onder het genot van een kopje koffie met een nieuwjaarsrolletje en later een drankje met een hapje werd er gezellige muziek gespeeld uit Oostenrijk, Böhmen, Bayern en Tjechië. Zij speelden op echte Steierische harmonica’s . Helaas was de zangeres ziek. Een zeer gezellige middag waarin een ieder goed gemutst weer huiswaarts ging.

2. Op donderdagavond 22 januari 2009 werd begonnen met het huishoudelijke gedeelte. Het verslag van de kascommissie werd goedgekeurd. Na dit gedeelte was dhr Vermeer uit Rijssen, chiropractor uitgenodigd. Hij heeft ons veel verteld over zijn werk. Zijn studie heeft hij in Engeland afgerond. Hij behandelt veel kinderen en huilbaby’s maar ook mensen die last hebben van rug, wervelkolom, hoofdpijn etc . In eerste instantie behandelt hij vanuit de botten. Hij vertelde onder andere dat mensen ook vele jaren later pas klachten kunnen hebben na een val. Aan het eind van de avond heeft mevr. Annie Paalman-Laarhuis afscheid genomen van het bestuur. Zij werd bedankt met een speld en een bos bloemen.
In het bestuur is gekomen mevr Jo Jansen-Kraayenveld en mevr. Marie Roekevisch-Leunk.

3. De gast van deze verenigingsavond op donderdag 19 februari is burgemeester Hans Kok. Hij heeft ons deze avond verteld over sociale samenhang in de Hof van Twente. Wat is het verschil tussen een grote stad of een kleine buurtschap. En wat zijn de voor of nadelen? Na de pauze was er gelegenheid tot vragen stellen. Verschillende vragen werden er aan de orde gesteld: Zwembad, slechte wegen, hoge drempels, parkeerproblemen. Helaas kon zoals verwacht de burgemeester hier weinig uitspraak over doen. Na het vragenrondje was er nog een quiz om te kijken of iedereen Markelo wel goed kende vanuit de lucht.

4. Op de koffieochtend op 4 maart was mevr. Yvonne Hoogendoorn van het Rode Kruis uitgenodigd. Zij vertelde hoe het in zijn werk ging wanneer men met zijn of haar familie het contact is kwijtgeraakt. Dit kon gebeuren door bijv een natuurramp, een gewapend conflict of bijv een scheiding, emigratie of adoptie.Het Rode Kruis gaat dan op zoek naar die familie alleen maar om het contact te herstellen en niet om elkaar weer bij elkaar te brengen. Doordat het Rode Kruis “neutraal” is moet het in veel landen toegelaten worden en mag het ook bepaalde gevangenissen binnen. Een zeer interessante morgen!
5. Op dinsdagmorgen 17 maart hebben wij bij de fam ten Hove tortelduifjes van klei gemaakt. Na een goede uitleg van Diny Izaks ging een ieder van start. Tevens werd er een doosje gemaakt waarin je de duifjes met evt geld aan een bruidspaar cadeau kon doen en een bloembakje waarin ook de duifjes konden worden gezet. Een ieder ging zeer tevreden naar huis met het mooie resultaat.

6. Op de verenigingsavond van 18 maart werd de catwalkgroep uit Ugchelen uitgenodigd met het programma “Kerk op de catwalk”. De spreekster van die avond was heel toevallig een oud Markelose en wel Bea Rigterink-Geurtsen. Deze catwalkgroep bracht echter alleen de toga’s mee maar niet de mannen. Zo werden er 10 mannen en ds Dijkstra en mevr Dini Beuving gevraagd om de toga’s te showen op de catwalk. De kleding was zelf gemaakt en er waren schitterende creaties bij. Sommige mannen waren bijna zelfs onherkenbaar, zodat de vrouwen nog wel eens moesten lachen. Een schitterende show.
Na de pauze vertelde mevr Dini Beuving hoe zij als vrouw begonnen is met het pastoraal werk. De studie en de combinatie met het moeder zijn en alle factoren waar zij als vrouw nog steeds tegenaan loopt. Grote bewondering voor haar doorzettingsvermogen, want er is nog steeds een tekort aan mensen die dit werk doen.

7. Op dinsdagavond 7 april hebben wij onze Paasviering gehad met als gasten Het Eibergs Vocaal Ensemble. Een zeer indrukwekkende paasviering waarin alle vrienden, vijanden, vrouwen etc die bij het sterven van Jezus aanwezig waren, naar voren kwamen. Begeleid door de piano zongen zij prachtige liederen waar een ieder stil van werd.

8. Op onze slotavond op 23 april hadden wij uitgenodigd de heer Nijenhuis. Hij heeft ons meegenomen op een nostalgische reis terug in de tijd. Met ontroerende luisterliedjes van o.a. Toon Hermans en Frans Halsema. Enkele bestuursleden hebben zelf ook een gedicht of voordrachtje gedaan. Een ontspannende slotavond voor de vakantie.
9. Ons jaarlijkse reisje op donderdag 7 mei. Vertrek stond al om kwart voor 8 gepland. Eerst zijn wij naar het Chocolade atelier van Van Noppen in Ridderkerk geweest. Hier werd ons uitgelegd waar de chocolade vandaan komt, hoe het gemaakt en verwerkt wordt. En natuurlijk werd er ter plekke bonbons gemaakt die wij ook proeven mochten. Daarna ging de reis verder naar de Lier waar ds Henk Overdijk en onze vorige voorzitster Els nu wonen. Een heerlijke en overvolle broodmaaltijd genoten en ook werden wij verrast door het optreden van een inwoonster uit de Lier. Een schitterende voordracht. Henk en Els hadden nog 2 liederen ingestudeerd die wij gezamenlijk gezongen hebben. Na de broodmaaltijd zijn wij vertrokken naar een tomatenkweker. (dit was tussendoor even geregeld door Henk). Schitterend om te zien hoe de tomaten opgehangen in de kassen, geplukt, gesorteerd etc werden. Hierna zijn wij bij een geraniumkweker geweest die nu dus cyclamen opkweekte. Zeer veel geleerd over de groei, het water geven, de kunststof en alles wat er bij komt kijken. Bij vertrek kregen wij allen nog geraniums mee, die het hele zomer schitterend gebloeid hebben. Ps de bus zal al vol met chocolade, en ook hadden wij tomaten, paprika’s meegekregen. Dus mensen uit de Lier allen nog hartelijk bedankt!
Na het diner gebruikt te hebben in Naaldwijk waren wij om ongeveer half 10 weer thuis. Een heerlijke dag!

10. Op dinsdag 8 september zijn wij het seizoen weer begonnen met de fietstocht. Wij hadden zogezegd “de katten goed gevoerd” want het weer was schitterend. De opkomst was dan ook geweldig. De start was bij Monte Bello. Eerst een kop koffie met appeltaart en toen op de fiets richting Goor, Elsenerbroek, Zeldam en Wiene. De lunch werd gebruikt bij cafe Pierik in Hengevelde waar een groot buffet klaarstond. Op de terugweg zijn wij langs het kasteel Wegdam en kasteel Weldam gefietst naar Diepenheim, waar wij een heerlijk ijsje gegeten hebben.

11. Op donderdagavond 24 september hadden wij de Nostra Dames uitgenodigd. Een kwartet dat a capella zingt en absoluut niet bewegingsloos op het podium staat. De liedjes werden zeer verrassend ten tonele gebracht en er waren serieuze maar ook lachwekkende liederen bij, zoals het lied van poesje mauw. Deze avond was een zeer gezellig begin van het nieuwe seizoen.

13. Op donderdagavond 22 oktober hebben wij ds. Sytze de Vries op bezoek gehad met de lezing: “Zolang wij adem halen”. Hij heeft ruim 250 liedteksten geschreven en vertaald. Hij vertelde ons hoe wij het beste konden zingen; staande en goed op de ademhaling letten, zodat wij de tekst goed in ons konden opnemen.

14. Op woensdagmiddag 4 november (dankdag) hebben wij een heerlijke wandeling gemaakt over de Hulpe, langs de Mariakapel, en een stukje van de Kerkepaden Tichelroutes. Bij bistro de Loupe waren wij echt wel toe aan een heerlijke kop koffie met …? Na de koffiepauze terug gewandeld door de wijken Anholtskamp, Koekoek richting Beusbergen. De hele tijd hadden wij droog weer en net bij de parkeerplaats van de sporthal begon het te hagelen. Maar dit mocht de pret niet meer drukken na deze prachtige wandeling door mooi Markelo.

15. Op onze verenigingsavond van november hadden we de schrijver Johan Veenstra uit Weststellingerwerf te gast. Hij vertelde ons mooie verhalen in het Weststellingerwerfs. Dit was echter zeer duidelijk te verstaan en te begrijpen. Vooral het verhaal over een dagje uit met een vrouwenvereniging was voor ons zeer herkenbaar en er werd dan ook veel gelachen.

16. Op dinsdag 8 december hebben we een mooie krans gemaakt voor kerst bij de fam. Ten Hove op de deel. We konden kiezen voor binnen of voor buiten en in de kleuren rood of wit. Zowel ’s morgens als ’s middags was een ieder zeer enthousiast en er werden dan ook zeer mooie creaties gemaakt. Diny Izaks legde een ieder duidelijk uit hoe er gewerkt moest worden en hielp zonodig.
Diny Izaks en Dineke ten Hove kregen een bedankje namens de tuinclub.

17. Op donderdagavond 17 december was de kerstviering van onze vereniging.Door het bestuur werd het kerstevangelie en een gedicht voorgelezen, werd er samen gebeden en was er een meditatie. Dit alles werd afgewisseld door het samen zingen van de kerstliederen en stukjes van de film Nativity Story. Het eerste stukje begon bij het gedeelte dat Jozef en Maria op weg gingen om zich te laten inschrijven. Het tweede gedeelte over de geboorte in de stal, de verkondiging van de engel, de aankomst van de herders en de wijzen bij het kindje Jezus.Na de pauze heeft Dini Hiddink uit Lochem het kerstverhaal Huberdien’s geheim vertelt. Een zeer mooi verhaal waarbij je dan ook een speld kon horen vallen in de zaal.

Tot slot wenst het bestuur een ieder Gezegende Kerstdagen en een gelukkig en gezond 2010.
18. In september zijn wij voor het eerst bij Dina Roeterdink geweest met allerlei vruchten die wij ingevroren hadden om een echte heerlijke likeur te maken voor de kerstdagen. De vruchten werden in een goed gesloten weckpot gedaan met allerlei kruiden en daarop werd doppelkorn gegoten. Dit moest minstens 6 weken staan en elke dag geschud worden.Begin december hebben we dit gezeefd en suiker toegevoegd. Tevens nog wat korn en witte wijn erbij gedaan. Dit moest in ieder geval staan tot de suiker opgelost was. Begin januari zijn wij op een middag bij Martha Hulshof geweest om gezellig alle likeurtjes van elkaar te proeven. Enkele soorten waren: pruimen, bramen, rode bessen, sleedoorn, noten en zwarte bessen. Ze waren allemaal heerlijk. We wachten af wat wij volgend jaar weer allemaal kunnen maken.